Skip to content Skip to footer

Czym wyróżnia się chrzan tarty?

Chrzan tarty jest bardzo popularnym dodatkiem, który wykorzystywany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Jak powszechnie wiadomo chrzan wyróżnia się bardzo intensywnym i ostrym smakiem. W dużej mierze to właśnie dzięki niemu można dodać wyrazistości każdej potrawie.

Co warto wiedzieć?

Chrzan tarty największym zainteresowaniem cieszy się oczywiście w okresie Wielkanocnym. To właśnie wtedy chrzan dodajemy nie tylko do kiełbasy, ale również do kanapek z wędlin i jajek na twardo. Wiele osób dodaje chrzan do pasztetów i warzywnych surówek. Mowa tutaj przede wszystkim o surówkach z selerem, jabłkiem i marchewką. Ostry smak doskonale komponuje się z ćwikłą.

Mało osób zdaje sobie sprawę jednak z tego, że liście chrzanu wykorzystywane były znacznie wcześniej niż sam korzeń opisywanej rośliny. W medycynie liście chrzanu wykorzystywane były między innymi do przygotowania rozgrzewających okładów. Jeżeli chodzi o sam korzeń, to wykopywany jest on wiosną i jesienią.

Jakie właściwości odżywcze?

Chrzan jest warzywem, którego korzeń oferuje bardzo wiele rewelacyjnych właściwości odżywczych. Jak wspomniano powyżej chrzan tarty można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale również w medycynie i zielarstwie. Jest to doskonały wybór dla osób, które chcą wzmocnić organizm. Pamiętać należy także o tym, że chrzan odgrywa ważną rolę w kosmetologii.

W kuchni chrzan jest idealnym dopełnieniem ogórków kiszonych. W dużej mierze to właśnie dzięki niemu potrawy zachowują trwałość i rewelacyjny zapach. W ostatnim czasie rekordy popularności bije chrzan tarty z sokiem z cytryny, który dodaje się do sałatek, mięsa i wędlin. Specjaliści od polskiej kuchni zalecają dodawanie chrzanu głównie do tłustych dań. Nawet dzięki niewielkiemu dodatkowi chrzanu potrawy są znacznie łatwiejsze w trawieniu.

Chrzan bardzo często wykorzystywany jest do zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że chrzan zawiera w swoim składzie związki, które skutecznie zabijają grzyby i niebezpieczne bakterie.

Leave a comment