Skip to content Skip to footer

Jak wykorzystać koncentrat barszczu czerwonego w kuchni?

Lubisz pyszne potrawy, ale nie masz czasu na gotowanie? Postaw na gotowe produkty o naturalnym składzie! Do tej kategorii zaliczają się również koncentraty barszczu czerwonego, które pozwalają na proste i szybkie przygotowanie wyśmienitych dań!

Jak powstaje koncentrat barszczu?


Koncentraty są w kuchni bardzo pomocne, ponieważ dzięki nim można przyrządzić wiele potraw na bazie warzyw. Jednym z najczęściej używanych koncentratów, zwłaszcza w okresie świątecznym, jest koncentrat barszczu czerwonego powstający z buraków ćwikłowych, nazywanych też czerwonymi burakami.

Koncentraty barszczu czerwonego bazują na zagęszczonym soku z buraka ćwikłowego i zawierają one w składzie dodatkowe składniki, między innymi wodę, sól, ocet, cukier, przyprawy.

Aby przygotować zupę na bazie koncentratu, wystarczy go jedynie dodać do większej ilości wody oraz doprawić według własnego uznania.

Jak wybrać dobry koncentrat barszczu?


Obecnie w sklepach koncentrat barszczu czerwonego można znaleźć w wielu wariantach, dlatego też przed zdecydowaniem się na kupno warto zwrócić uwagę na parę ważnych czynników.

Przede wszystkim trzeba zapoznać się ze składem barszczu, gdy zależy nam na produkcie jak najbardziej naturalnym. Nie powinien on wtedy zawierać dodatku glutaminianu sodu, sztucznych konserwantów. Warto też zwrócić uwagę na zawartość cukru w składzie, ponieważ jego nadmiar również nie będzie zbyt zdrowy.

Najlepiej przetestować kilka koncentratów od różnych firm, ponieważ różnią się one pod kątem smaku, dlatego można wtedy wybrać swój ulubiony.

Przepisy z koncentratu barszczu czerwonego

Dzięki produktowi jak koncentrat barszczu czerwonego można łatwo przyrządzić mnóstwo wyśmienitych dań.

Najczęściej z koncentratu przyrządza się barszcz czerwony na Wigilię. Wykorzystanie go jest wtedy bardzo dobrym wyborem, ponieważ można zaoszczędzić sporo czasu podczas świątecznej krzątaniny. Również koncentrat może być użyty do przygotowania innej popularnej zupy – barszczu ukraińskiego.

Aby doprawić barszcz z koncentratu, można sięgnąć po przyprawy jak liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek, pieprz oraz sól.

Leave a comment